Świąteczny koncert zacznijmy od delikatnej nuty rostbefu w akompaniamencie świeżego tymianku, rozmarynu i aromatycznego czosnku. Wołowina to mięso szlachetnego gatunku, które cechuje kruchość i odżywczość. Swoją odżywczość wołowina zawdzięcza dużej zawartości dobrze przyswajalnego białka, witaminie B12, zawartości cynku, żelaza i fosforu.  Rostbef jest kruchy, dość twardy, najlepiej smakuje smażony. Ziołowo-czosnkowa marynata dopełni potencjał smakowy mięsa. 

Mięciutka jagnięcina w czerwonym winie

Czerwone wino i trawa żubrowa z dodatkiem włoskiego kopru to marynata, która udziec jagnięcy uczyni posiłkiem o wyjątkowych nutach smakowych. To obietnica kolacji, której smak dopełni atmosferę domowej kolacji. Jagnięcina da nam satysfakcję na poziomie fizjologicznym i sensorycznym. Bladoróżowa barwa, biały, kruchy tłuszcz oraz delikatne włókna czynią z jagnięciny mięso o miękkiej, sprężystej strukturze. Udziec jagnięcy rozpłynie się w miłej, domowej rozmowie, w winie i atmosferze wieczoru leciutkiego jak mięso jagnięce.

Święta o aromacie ściółki leśnej

Nie ma nic przyjemniejszego o poranku od wspólnego grzybobrania. Zapach ściółki leśnej, orzeźwiająca rosa na dłoniach grzybiarzy, słońce przebijające się w prześwicie leśnym. Trudno o tę przyjemność, gdy las jest pokryty grubą warstwą zimy. Zapach lasu, podczas długich zimowych wieczorów, przypomni farsz z leśnych grzybów z cebulą i czosnkiem w towarzystwie aromatycznego schabu wieprzowego. Smak leśnych grzybów idealnie skomponuje się z świątecznym zapachem igliwia. A jak wiadomo, bez grzybów święta trudno sobie wyobrazić. Podobnie jak bez delikatnego, soczystego mięsa, którym właśnie jest schab wieprzowy.

Alkohol i jego rola w marynowaniu mięs

Wódka w Polsce kojarzy się ze wszystkimi okolicznościami, choć nie zawsze dobrą sławą się cieszy. Zupełnie inaczej jest w przypadku, gdy wódka występuje w towarzystwie soli i cukru i wraz z nimi stanowi aromatyczną marynatę dla niezwykle subtelnego mięsa, którym jest łosoś Gravlax. Łosoś marynowany w wódce będzie idealną preambułą do posiłków poważniejszych, bardziej zobowiązujących albo dobrze wypełni przerwę między nimi. Jest lekkostrawny, łagodny dla zajętego trawieniem świątecznego jadła ciała.

Wysokiej jakości gotowe dania do odgrzania znajdziesz na: https://meatologia.pl/product-category/zagrzej-i-zjedz/